Många väljer numera att värma upp sina hus med hjälp av värmepumpar i stället för med oljepanna eller med el vilket är riktigt positivt ur en miljöaspekt. Men frågan är om du tar hand om din pump på bästa sätt? Här är några tips för att förlänga värmepumpens livsspann med hjälp av rätt typ av underhåll.
Varma somrar och iskalla vintrar är normalläget i land såsom Sverige och detta gör att våra uppvärmningskostnader går i stora vågor mellan säsongerna. Detta har medfört att flertalet svenskar valt att byta sina traditionella uppvärmningssystem mot mer kostnadseffektiva och miljövänliga alternativ såsom mot rediga värmepumpar av olika slag. Men för att pumpen ska fungera optimalt mellan årstiderna är det viktigt att underhålla dem på rätt sätt.
Så underhåller du en värmepump
Om du har en äldre modell av en värmepump är ett tips att hålla koll på tidigare elräkningar för att se så det inte skett en stör höjning, det kan nämligen tyda på att pumpen fungerar felaktigt. Men nyare modeller brukar själva tala om vad som ska åtgrdas och när för att pumpen ska fungera optimalt. Till exempel är det vanligaste underhållet du behöver utföra att dammsuga pumpens filter – och sedan fungerar den som vanligt igen. Men för att hålla koll ordentligt kan det vara bra att ta till dig av följande tips från experten:
- Felmeddelanden – kolla på pumpens display med jämna mellanrum för att säkerställa så det inte dykt upp några felmeddelanden, modernare pumpar känner av när det är något som ska åtgärdas men det är inte alla som tydligt visar när ett felmeddelande kommer utan det måste man vara noga med att kontrollera själv.
- Rengöra filter – det är bra att ta för vana att rengöra värmepumpens filter med jämna mellanrum, var tredje månad brukar vara ett bra tidsspann och minst en gång om året bör du byta ut filtret helt och hållet.
- Är allt på? Under sommarens varma månader är det vanligt att stänga av kompletterande värmekällor såsom värmegolv och vanliga element, men om dessa är på när vintern närmar sig så får värmepumpen kämpa onödigt hårt för att hålla temperaturen vid en god och normal nivå vilket sliter ut den i förtid och det vill du såklart undvika. En annan konsekvens är att elräkningarna stiger av detta, så sätt igång alla kompletterande värmekällor så fort sommar går mot höst så slipper du chockas av höga räkningar under vintern sedan!