Vilket är det bästa sättet att värma upp sitt hus? Troligen beror svaret på vem du frågar men de flesta är överens om att uppvärmningen inte får kosta för mycket.
Uppvärmningskostnaden är en av de största kostnaderna i hushållsbudgeten för husägaren. Kalla vintrar kan leda till en chock när elräkningen dimper ner i brevlådan. En smart lösning för att värma upp huset är därför viktigt. Ett av de enklaste sätten att spara pengar på är att installera en luftvärmepump. Panasonic HZ25UKE är en luft-luftvärmepump med högsta energiklass, A+++, vilket ger en effektiv uppvärmning som hjälper dig att spara pengar.
Välja uppvärmningssystem
Som husägare är det lätt att gå vilse i alla olika uppvärmningssystem som finns på marknaden. Direktverkande el i element är en vanlig uppvärmningsform men kostar en hel del under kalla vintermånader. Att borra för bergvärme eller installera solcellspaneler är andra alternativ men båda har en hög investeringskostnad. Det tar många år innan investeringarna har betalat sig. Det enklaste och snabbaste sättet att minska kostnaden för uppvärmning är att installera en luft-luftvärmepump. Värmepumpen minskar energianvändningen med upp till 55 %. Installationen av värmepumpen går fort och arbetskostnaden kan dras av genom ROT-avdraget. Värmepumpen fungerar på så sätt att utomhusdelen tar värme från utomhusluften och överför den till värmepumpens inomhusdel som i sin tur värmer inomhusluften.
Luft-luftvärmepumpar och energibesparing
Hur mycket du sparar på att installera en luft-luftvärmepump beror på om du bor i norra eller södra Sverige. Det har även betydelse hur planlösningen ser ut. I en öppen planlösning sprider sig värmen bättre än i ett hus med flera rum. Besparingen beror även på vilken temperatur huset ska värmas upp till.
Fördelar med luftvärmepump
- Enkel att installera.
- Låg installationskostnad.
- Ger omedelbar besparing.
Innan det är dags att investera i ett nytt värmesystem är det viktigt att göra en budget och räkna ut hur stor besparingen blir. Utgå från dagens energianvändning och räkna på hur hög investeringskostnaden är och hur stor besparingen kommer att bli. Tänk på att en investering i ett system som kostar flera hundratusen kronor tar många år innan det blir lönsamt. Kontakta en leverantör och ställ frågor och be att få en offert.